vineri, martie 29, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipRecomandări pentru Noaptea Muzeelor 2015

Recomandări pentru Noaptea Muzeelor 2015

Noaptea de 16 spre 17 mai 2015 este noaptea pe care nu trebuie să o ratezi, noaptea în care muzeele nu dorm, ci își dau întâlnire și se sărbătoresc, unele pe altele, în întreaga Europă. Noaptea Muzeelor este un eveniment de tradiție și în România, un adevărat simbol al culturii, iar anul acesta a ajuns la a XI-a ediție, ediție ce promite să fie una cu totul și cu totul specială.

În primul rând, ediția din 2015 a Nopții Muzeelor va fi marcată de un protest pe care l-a propus chiar organizatorul evenimentului, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, astfel încât o piesă valoroasă din instituțiile muzeale care se vor alătura acestui protest va fi acoperită. Această mișcare inedită are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele din țară.

În afara acestui protest, ediția din acest an a Nopții Muzeelor își propune să fie o ediție record și să se constituie ca un reper în calendarul consumatorului de cultură din întreaga țară, proclamându-și statutul de unul dintre cele mai importante branduri culturale de la nivel național. În București, sunt peste 30 de muzee și 20 de organizații culturale care participă la eveniment și au pregătit momente speciale și surprize pentru vizitatori, precum premiera participării Muzeului Băncii Naționale la circuit și expoziția unor lingouri de aur, dar și prezența Aeroportului Otopeni.

Programul Nopţii Muzeelor 2015 este foarte divers şi ofertant, iar pentru a-ți ușura munca, noi am ales pentru tine câteva muzee și evenimente pe care le prezentăm mai jos și ți le recomandăm:

Începem șirul recomandărilor cu Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), ce a pregătit pentru Noaptea Muzeelor „o mare petrecere”, cu ocazia împlinirii a 43 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii. Având în centru expozițile „Radiografia unei lumi dispărute” și „Privind înapoi în trecut”, programul cuprinde ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, spectacole de muzică și dans, concerte și un moment de reconstituire istorico-militară. MNIR se va alătura şi protestului, sub titulatura „revolta colecţiilor”, astfel piesa din patrimoniul muzeului, „Coiful de la Ciumeşti”, va fi expusă în cutie, ambalată, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei deja dramatice în care MNIR se află de 13 ani, aceea de a fi un muzeu parţial închis.

istorie

La Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”, primul muzeu de acest tip din România, înființat în 1909, vei fi întâmpinat de sunetul puternicul al „Anunțatorului de canton electromagnetic”, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Vei putea admira centrala electrică Brule, formată dintr-o maşină cu aburi, un generator de curent continuu Systeme Edison,  care a funcţionat la una din primele centrale de curent electric din România, o locomotivă de mină din 1880, un tramvai cu cai și multe alte obiecte interesante pentru care merită să te deplasezi până la Parcul Carol.

leonida

Mai poți merge și la Muzeul Național al Aviației, îndeosebi pentru parcul cu 62 de piese muzeistice, aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene, radare. Printre cele mai valoroase colecţii ale muzeului se numără următoarele: Aurel Vlaicu, care include obiecte personale, documente, brevete, scrisori, fotografii originale, masca mortuară și Henri Coandă, o colecţie unică în lume, cuprinzând diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori, obiecte personale.

aviatie

Îți sugerăm și Muzeul Național de Geologie, pentru că aici poți vedea mineralele descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României: colecțiile dețin atât exemplare ale celor mai vechi roci (1,9 miliarde de ani) sau purtând cele mai vechi urme de viață (600 milioane de ani) din subsolul țării, cât și cea mai completă colecție de roci și fosile din România. De asemenea, există o sală specială cu minerale fluorescente, frumos colorate.

geo

Nu trebuie să ratezi nici Muzeul Naţional al Ţăranului Român, unde, pe lângă expozițiile permanente și temporare ce pot fi admirate, în curtea interioară a instituţiei va fi organizată o proiecţie de film documentar. La Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” Mogoşoaia, pe lângă expoziţii şi proiecţii video şi de lumini, va fi organizat un concert de muzică klezmer cu actriţa Maia Morgenstern, pe care îl recomandăm cu drag. Muzeul Național „George Enescu” te invită pe Aeroportul artistic ONIRIA, unde vei avea ocazia audiției unor concerte de muzică foarte variate: de la cor de copii și muzică clasică, până la muzică cu instrumente tradiționale sau muzică experimentală.

palatul-mogosoaia-intrare

Un alt eveniment special din cadrul Nopții Muzeelor aparține artiștilor Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian, ce vor concerta în cimitirul muzeu-Bellu. Pe scena montată în faţa capelei, artiştii teatrului vor aduce în avanpremieră spectacolul „Dolce Vita” , cu părţi din „Mizerabilii” sau „Fantoma de la Operă”,

Acestea sunt doar o parte din motivele care ar trebui să te convingă să iei parte la Noaptea Muzeelor 2015 alături de prieteni, familie sau sufletul-pereche și să transformi o noapte banală într-o aventură de neuitat. Poți să renunți la replica „Muzeele sunt plictisitoare, așa că ies în oraș”, să descoperi ceva nou și să îți îmbogățești atât mintea, cât și sufletul, culmea, pe gratis, pentru că nici nu trebuie să plătești bilet. În plus, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) înfiinţează o linie specială, pentru Noaptea Muzeelor, autobuzele urmând să aibă staţii la muzee şi să plece pe trasee de la Palatul Parlamentului şi Piaţa Unirii, la intervale de o oră şi jumătate. Mai multe informaţii despre traseul autobuzelor se găsesc pe site-ul ratb.ro.

Așteptăm să ne spui cum te-ai simțit la Noaptea Muzeelor și ce muzeu te-a impresionat cel mai tare!

Sursă poze: noapteamuzeelor.ro, playtech.ro, descoperă.ro, lecțiadeistorie.wordpress.com

Emilia Popa
Emilia Popa
Scrisul nu e o pasiune, e modul prin care eu vorbesc cu cei din jur și mă fac înțeleasă. Îmi înșir gândurile, temerile, ambițiile și nu mă opresc până nu simt că am spus tot ce am avut de spus. Mă scuzaţi, am uitat să mă prezint. Eu sunt pur şi simplu Emi, o buzoiancă minionă, voluntar de profesie și naivă din cale-afară
RELATED ARTICLES

Most Popular